Een bioloog en een vertelster over de Herfst in Hortus Nijmegen

Zondagmiddag 23 oktober 2016 14:00 - 16:00 uur (Hortus open vanaf 13 uur)

foto-uzqlcxfzAnne Op Vleugels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjon Klaaijsen en Anne van Delft gaan al jaren lang elk seizoen een keer samen de natuur in. Ze kijken, ruiken, voelen, proeven en luisteren. Sjon laat Anne beleven hoe de planten en de dieren hun plek vinden en samenleven, hoe hoog en laag, warm en koud, donker en licht, de zon en de sterren, hoe alles en wij bij elkaar horen. Als je echt in de natuur bent, ontdek je al wonderen genoeg vindt Sjon. En beleef je poëzie vult Anne aan.

Anne kent oude mythologische verhalen van overal vandaan, die literair zijn en heel onwetenschappelijk, maar toch, ze verbinden je, ze laten je verwantschap voelen met de natuur. Vaak voelen we ons afgescheiden, en je voelt dat dat niet juist is, zegt zij. Op de momenten dat ik me onderdeel voel van de aarde als één groot organisme ervaar ik dat als een warme werkelijkheid, dan klopt het gewoon beter. Zo loopt het steeds meer door elkaar wat er wetenschappelijk is en wat literair. Wat er waar is, en waardevol.

 

Natuur beleven gaat in seizoenen, net als een mensenleven….   Wat beleven we aan de herfst?

 

Die dialoog tussen Sjon en Anne wordt met het publiek voortgezet, in Hortus Nijmegen.

We zijn niet anders dan de andere levende wezens op deze planeet, vindt hij. Ondanks onze fantasieën en zelfgeschapen digitale wereld zijn we afhankelijk van de wetten van de natuur. 

Wat is Herfst op dit moment? Wat is er boven en onder de grond aan het gebeuren?

Als je echt kijkt naar bijvoorbeeld één plant, dan vind je een verhaal dat klopt, dat tintelt, waar je mee verder kunt, merkt zij. Dat is zo wonderlijk. 

Laten we onze zinnen en zintuigen gebruiken om zelf de regenboogseizoenen te beleven. 

 

Hortus Nijmegen is een prachtig landgoed. In het programma zijn we buiten in de Hortus en binnen bij de leemkachel. In de pauze is er soep en zijn er drankjes. Wat voor weer het ook zal zijn, het wordt een heerlijke middag.

 

HortusNijmegen2

Zie ook https://www.facebook.com/hortus.arcadie

 

Share

Aanvang: 14:00. De Hortus is die dag open van 13.00-16.00 uur
Locatie: Hortus Nijmegen
Kosten: zie Hortus-Nijmegen.nl Verhalen bij de leemkachel
Folder:
Meer informatie/Reserveren: Hortus Nijmegen