Vertelprojecten van diverse soort

De afgelopen vijfentwintig jaar maakte ik vertelprojecten met diverse groepen mensen, zoals havenarbeiders of boeren, vluchtelingkinderen of ouderen.

Meestal zijn deze projecten verbonden aan een specifieke omgeving. Altijd verdiep ik mij grondig en van tevoren verken ik de stadswijk of de boerengemeenschap. Ik lees, ik kijk en luister ter plekke. Als iedereen zijn verhaal heeft verteld, componeer ik alles tot een sprekend geheel.
Op het podium, in een vertelkring of in een wandelroute doen de betrokkenen vervolgens hun eigen verhaal. Zo raken ze verbonden, met zichzelf, met elkaar, met hun wijk en haar geschiedenis. Vanuit die ervaring maak ik graag kleinere projecten en begeleid andere makers met hun project.

Voorbeelden van diverse soorten vertelprojecten:

Hoe gaat zoiets?

Een zorgkoepel in Friesland vraagt me om op te treden in hun conferentie die erover gaat om het verhaal van de cliënten meer centraal te zetten. Ik stel voor om niet alleen zelf een verhaal te vertellen, maar ook de daar aanwezige medewerkers  te laten vertellen over zichzelf en hun cliënten.

Dit gebeurt: de medewerkers gaan verhalen verzamelen bij de ouderen, ik begeleid hen om dit mooi over het voetlicht te brengen en het resultaat is dat in de conferentie deze medewerkers zeer aanstekelijk durven te vertellen en op het podium durven te staan.
Daarna vertel ik een verhaal, een groot succes.

Bewaren

Share