Bramzijgertje

Een initiatie-verhaal waaarin een jongen de stoere zeeverhalen waarmee hij is grootgebracht aan den lijve ondervindt.

Universeel en Hollands tegelijk

Ik vertelde dit verhaal in verschillende landen en ontdekte hoe universeel het is en hoe typisch Hollands tegelijk. Bramzijgertje is het verhaal van een jongen uit het vissersdorp Oosterdam, die als bramzijgertje (illegaal knechtje) op een botter belandt.

Het gaat over de visserij, over het leven op de Zuiderzee van voor de Afsluitdijk. Over natte haren en tot aan je middel in de haring staan.

Bramzijgertje is een initiatie-verhaal waaarin een jongen de stoere zeeverhalen waarmee hij is grootgebracht aan den lijve ondervindt. Dan blijkt dat een gevecht met een vijandelijke vloot helemaal niet sensationeel is, maar eerder doodeng.

Bramzijgertje gaat over het moment dat er echt iets gebeurt en welk verhaal je daar dan later over vertelt. Laat je de angst zien, of presenteer je jezelf als een held?

Jan de Hartog

Bramzijgertje is gebaseerd op een boek van Jan de Hartog. Ik las Herinneringen van een Bramzijgertje toen ik 14 was.

Net als de hoofdpersoon in het boek werd ik gegrepen door de kleuren van de zee, door gevecht en doodsangst, door de stoere schipper en de giechelende leugenaar, door rondborstige meiden en een strijkplank-dunne moeder. En door de Schoklandse zeemeermin.

 

Terug naar voorstellingen

Share