De verhalenwinkel, vertelprojecten met Peet van Duijnhoven

De Verhalenwinkel is een initiatief van Anne van Delft en Peet van Duijnhoven. De Verhalenwinkel zet verhalen in de etalage van groepen mensen die iets met elkaar gemeen hebben. Hieronder korte info over onze projecten in Amsterdam Oost, één in 2012, twee in 2013, één in 2014 en één in 2015. En het begin van deze samenwerking, een verhalentafel in Wassenaar waar een mooi boek over is verschenen in 2011. Kijk ook op de website van De Verhalenwinkel en de Facebook-pagina voor meer informatie.

‘Keuken van Transvaal’ in de Transvaalbuurt, voorjaar 2015

 

Keuken van TransvaalFlyer Keuken van Transvaal achterkant

 

 

‘Thuis in Oost’ in en om het Badhuistheater in 2014

Op 15 juni 2014 waren er drie verhalenwandelingen door de Oosterparkbuurt en de Weesperzijde en daarna een vertelcarrousel in het Badhuistheater. Het leuke van dit programma was dat er hele mooie verhalen voorbereid waren, maar dat er ook plaats was voor spontane verhalen. In de voorbereiding van dit programma organiseerden we een verhalenochtend waarbij iedereen in de kring eigen verhalen over Oost vertelde, en een avond waarbij een quiz over migratie in Oost het beginpunt was, met daarna een aantal verhalen op het podium. Een rijk geheel.  

 

‘Het gebeurde in Oost’ in de Oosterparkbuurt in 2013

Op 9 juni 2013 was de Verhalenwinkel actief tijdens het festival LiveOost in Amsterdam-Oost, in de Oosterparkbuurt. Er was een verhalenroute door de Oosterparkbuurt. Samen met jongeren van Impro Battle langs plekken in de Oosterparkbuurt en onderweg verhalen horen over 40 jaar in de bloemen, de lekkerste saté, vechten voor groen, slavernij en vrijheid, bacteriën in het OLVG en nog veel meer. Na de wandeling was er een optreden met verhalen van jong en oud in het Badhuistheater. Roerend mooi was het.

Drie logo's jaco-liveoost-badhuiscollage foto's oosterpark

‘Opgewekt Blaffen’, tentoonstelling in en om Museum Perron Oost in 2013

Anne van Delft en Peet van Duijnhoven maakten een serie fotoportretten van de ‘ogen en oren’ van de Cruquiusbuurt; de hondenbezitters. Wie zijn deze bazen en hun honden, wat is hun verhaal? De portretten in woord en beeld vormden samen een groeitentoonstelling in Museum Perron Oost. Groot succes in het kleinste museum van Nederland!

flyer opgewekt blaffen voorkant

fotocollage 2 opgewekt blaffen

 

‘Sjouwen Sjouwen Sjouwen’ aan de Oostelijke Handelskade in 2012

Op 2 juni 2012 was de Verhalenwinkel open tijdens het festival LiveOost in Amsterdam-Oost, in winkelcentrum Brazilië. We verzamelden en presenteerden live verhalen over het Oostelijk Havengebied. Het werd een levendige uitwisseling tussen mensen van alle generaties, met verhalen over de haven van vroeger, over de tijd van het kraken en de grote veranderingen, en de beleving van nu.

 

 

 

 

 

‘Rondom de tafel’, verhalen over Wassenaar, 2011

Zeventien Wassenaarse senioren van zestig tot negentig vertelden elkaar hun herinneringen. Al vertellend en luisterend ontstond een beeld van het leven van rijk en arm in Wassenaar in bijna een eeuw. Anne van Delft begeleidde het vertellen, Peet van Duijnhoven stelde een prachtig vormgegeven boekje samen met de verhalen en uniek fotomateriaal. Historische Vereniging Oud Wassenaer: “Dit is een waardevolle aanwinst voor onze Wassenaarse geschiedschrijving.”

rondom de tafel

 

 

 

 

 

 

Volg de projecten van de Verhalenwinkel ook de website van De Verhalenwinkel en zie voor meer informatie ook onze facebook-pagina

Terug naar Projecten

Share