Meerdere korte vertelprojecten in Amsterdam Nieuw-West

2015 – Vertellen in de Tuinen van West

vertellende boer

Tuinen van West, een verrassend gebied aan de rand van de stad. Ik begeleidde in mei 2015 een fietstocht langs wonderlijke plekken, maar ook langs een kweker van vergeten groenten, een gloednieuw biologisch fruitbedrijf en een het laatste akkerbouwbedrijf van Amsterdam dat niet wil wijken voor de bedrijfshallen. Bevlogen boeren en tuinders vertelden hun verhalen.

 

vertellende boer in kas met luisteraars               vertellen in de boomgaard

 

 

 

 

 2013 – Verhalen van tuinders en boeren in Nieuw-Sloten

Foto Thomas Lenden

Na het succesvolle project in het Van Eesterenmuseum, ‘Voordat het zand kwam’ werd ook in Nieuw-Sloten verteld door boeren en tuinders die het gebied bewoonden voordat de Westelijke Tuinsteden gebouwd werden. Aan de Plesmanlaan staat nog een kas en in die kas werd er op zondagmiddag 14 april 2013 verteld door tuinders van de volle grond en van de kassen, over de veengrond, de komkommers en het nieuwe tuinieren. Klik hier voor een beeldverslag van het project. Ook in het kader van Nieuw-West Open.

2012 – Voordat het zand kwam, verhalen van boeren en tuinders in het Van Eesterenmuseum

Op zondagmiddag 14 oktober 2012 was er in het kader van Nieuw-West Open in het Van Eesterenmuseum een verhalenprogramma, verteld door mensen die daar als boeren- en tuinderskinderen hebben gewoond. Die de bulldozers en de bergen zand steeds dichterbij zagen komen en moesten verhuizen. In het Van Eesterenmuseum was de tentoonstelling ‘Pionieren in het zand’ over het begin van Amsterdam Nieuw-West in de jaren ’50. Veel mensen weten niet dat er vóór het graven van de Sloterplas en de bouw van de Tuinsteden boeren en tuinders woonden en werkten.“”Er was hier niks”, hoor je dan. Sinds een paar jaar staat er bij Sloterdijk een beeld De verdwenen boer, met boerin gelukkig. Klik hier voor een fotoverslag van de voorstelling ‘Voordat het zand kwam’.

 

2012 – Creatieve maak-middagen jonge makers

Makers en co organiseerde in het najaar van 2012 het Gangmakers Atelier, creatieve maak-middagen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In het Gangmakers Atelier heb ik een beginverhaal verteld, waarna de kinderen daar samen met andere kunstenaars op allerlei manieren mee zijn verder gegaan. Kijk voor een fotoserie van de workshops op de website van het Gangmakers Atelier.

 

 

 

2012 – Nieuw-West in verhalen

Nieuw West 2012

Op 11 maart 2012 was de presentatie van een cursus verhalen vertellen in Amsterdam Nieuw-West, De doorgevers, georganiseerd door het Tuinstadtheater. Het werd een levendig tijdsbeeld van zestig jaar Nieuw-West met zeven vertellers tussen de 25 en 75 jaar die allemaal vanuit hun perspectief vertelden over Amsterdam Nieuw-West. Roy Groeneveld begeleidde de voorstelling muzikaal. Klik hier voor een kranteninterview over deze voorstelling.

 

 

 

Terug naar Projecten

Share