De derde naam is een sprankelende voorstelling die steeds verandert.
Er is een Indiaans verhaal dat zegt: je eerste naam krijg je van je ouders, je tweede naam verdien je door wat je doet en aan de wereld laat zien, maar je derde naam, die kies je zelf. Die zoektocht, daar gaat de voorstelling over. Bij het ouder worden merk je veranderingen aan je buitenkant, maar die aan de binnenkant, die vind ik het spannendst. Een soort innerlijke metamorfose die je zelf in gang moet zetten. Ik weet uit verhalen dat die vrijheid geeft, plezier, schoonheid en magie. Maar hoe doe je dat, je derde naam kiezen? Deze vraag blijkt heel aanstekelijk te zijn.
Hieronder vind je een persbericht en andere info over het hele project De derde naam
Film:
Binnenkort komt de filmopname van deze voorstelling beschikbaar, inspirerend voor begeleiders van verhalengroepen.
Radiouitzending:
Een radio-interview met verhalen en muziek over Mijn Derde Naam: Radio Golfbreker: Luister, ik heb een verhaal voor je.
Persbericht:
De derde naam, een vertelvoorstelling van Anne van Delft over de zoektocht naar je echte naam.
Anne is haar leven lang vertelster en heeft een sterke, eigen stijl. Grote verhalen van oude volkeren of kleine verhalen van gewone mensen brengt zij met haar eigenzinnige, persoonlijke stem dichtbij.
Het verhaal De derde naam vindt zijn wortels in een indiaanse vertelling. De eerste naam krijg je van je ouders, de tweede verdien je met iets dat je goed kan, de derde naam vertelt wie je werkelijk bent. Maar… die naam moet je zelf kiezen. Hoe doe je dat?
In dit tijdperk van fakenews gaat Anne op zoek naar haar ware naam. Onderweg vraagt ze het aan wijze schildpadden en boze godinnen, mythologische helden en dagelijkse uitblinkers. Maar niemand kan helpen, de keuze is aan haar! Ze groeit als vrouw, maar haar naam krimpt. Anneke, Anne, An. Wat blijft er van haar over als zij geen mooie derde naam vindt?
Een intiem portret over de veranderende betekenis van wie je bent. Aanstekelijk en humoristisch verteld.
De derde naam in steeds andere uitvoeringen:
Ik kies steeds een andere vorm van presentatie. Hieronder zie je hoe het project is begonnen in uitwisseling met het publiek en ouderen die hun verhalen vertelden, en hoe ik steeds vaker ook mijn eigen verhaal vertelde. Het heeft nog steeds de intensiteit van een workshop en de schoonheid van een voorstelling. Ik speel de voorstelling bij allerlei organisaties en bij particulieren.
18 oktober 2024 Huiskamertheater De Wisseling Vorden
11 oktober 2024 Stichting Trijntje Lakeman De Rijp
15 november2023 in De Grote Kerk Beverwijk
31 oktober 2023 in festival Laatbloeiers in TivoliVredenburg
7 juli 2023 bij Monique Verhoeven in Wichmond
12 februari 2023https://www.stichtingtrijntjelakeman.nl/ bij Verhalencafé Theater Concordia Haastrecht
26 januari 2023 Verhalenhuis Utrecht, Werfkelder De Kargadoor
25 november 2022 Het Venster Veenendaal
20 november 2022 Plan C in Amsterdam Zuid
2021 en 2022 Vrouwen van Nu Noord-Holland, Purmerend, Dirkshorn, Anna Paulowna, Langedijk.
14 september 2021 Shaffyhuis Amsterdam
1 oktober 2020 bij Stichting Platform Levensverhalen, in de inspiratiebijeenkomst voor begeleiders van verhalengroepen en vertelprojecten
28 augustus 2020 16.00 uur in Plan C in Amsterdam Zuid
4 maart 2020, een heerlijke voorstelling met een vanzelfsprekend verlopende nabespreking in groepjes bij het vrouwennetwerk Land van de Reest
16 februari 2020 bij vertelcafé Gember en Citroenen Amsterdam, waar deze foto’s werden gemaakt
3 november 2019 in Ekklesia in Leiden
12 september 2019 in het festival-inter-nos-2019 in Amsterdam
21 april 2019 – Splendor, VG Amsterdam, met hoornist Morris Kliphuis
21 maart 2019 – De Wilde Weg Linschoten
23 februari 2019 – Kamertheater Zutphen
17 februari 2019: Babylon Berg en Dal
Op 23 oktober 2018 in vertelcafé Mezrab. Eén avond, twee verhalen, drie levensfasen: ”Anne en Christine geven antwoord op het leven.”
Christina Mercken (Storytrooper) vertelde Keerzij, het waargebeurd verhaal over de ontmoeting tussen een boze, rebellerende tiener en een cynische 85-jarige kunstverzamelaar. Anne van Delft vertelde Je derde naam. Volgens een oud Indiaans verhaal krijg je je eerste naam van je ouders, je tweede verdien je door wat je doet en aan de wereld laat zien, en je derde naam, die kies je zelf. Maar hoe doe je dat, je derde naam kiezen? Anne gaat op zoek.
Festival of Older People (Utrecht)
17 Oktober 2017 vertelde ik in het festival of older people mijn eigen verhaal, een zoektocht naar mijn derde naam, naar wie ik aan het worden ben in mijn derde levensfase. Bijzonder hoe zo’n kaal en kwetsbaar verhaal zo inspirerend kan zijn. Wat een avontuur, ouder worden!
Trudie Lute regisseerde.
Samen met haar is het verhaal enorm gegroeid. We zochten naar balans en spanning tussen de mooiste verhalen van de wereld en mijn eigen levensverhaal.
Festival De Kunst van het Ouder Worden (Groningen)
Op 29 september 2017 werd het een solovertelvoorstelling met als titel “Mijn Ikigai” tijdens het superboeiende festival De kunst van het ouder worden in Groningen. Met dank aan Saskia van de Ree van Innovatiewerkplaats Healthy Ageing en de Kunsten die erop aandrong om de voorstelling uit te bouwen en regie mogelijk maakte.
Congres Zorg Innovatie Forum (Roden)
Op 2 november 2016 organiseerde het Zorg Innovatie Forum (ZIF) het congres “Anders oud in 2030” in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg NPO / nu Beter Oud. Ik verzorgde de opening en een workshop “Je Derde Naam” waarin drie ouderen vertelden over het vinden van hun derde naam. Met een zeer aangename uitwisseling met het publiek.
Interactief Cultureel Festival “De Kunst van het Ouder Worden” (Groningen)
Op 26 februari 2016 werd ik uitgenodigd een vertelprogramma te leiden als onderdeel van het interactief cultureel festival “De kunst van het ouder worden”, georganiseerd door Innovatiewerkplaats Healty Ageing en de Kunsten. Na enkele voorbereidende middagen vertelden na mijn introverhaal vier Groningers vanuit hun levenservaring hun verhaal: Aly Mulder, Max van Tilburg, Henk Welp en John Jansen. Het onderwerp Je derde naam werd steeds rijker.
Achtergrondinfo De derde naam:
Dit project is gegroeid in steeds een andere vorm van presentatie. Het begon als een uitwisseling met het publiek n.a.v. het introverhaal van Anne en ouderen die hun verhaal vertelden over hun derde naam. Later vertelde Anne haar eigen verhaal, waarin veel verhalen zijn verwerkt. Het heeft nog steeds de intensiteit van een workshop en de vanzelfsprekendheid en schoonheid van een voorstelling.
Anne van Delft is niet alleen verteller, maar ze is misschien een nog wel betere verhalenzoeker. Samen met groepen mensen maakt ze bijzondere projecten waarin mensen hun verhalen vertellen in uitwisseling met het publiek. Ze bracht veel verschillende mensen op het podium, van akkerbouwers tot vuilnismannen, van Molukse ouderen tot vluchtelingkinderen. Het fascineert haar hoe fijn het kan zijn om naar verhalen van gewone mensen te luisteren, en hoe je die tot hun recht kunt laten komen in interactieve voorstellingen.
Jonge en oude helden
“Als mensen hun verhaal vertellen hoor ik verschillen in wat jongere en oudere mensen beleven, net zoals er in sprookjes verschillen zijn tussen jonge en oude helden. Jonge helden gaan er op uit om nieuwe werelden te leren kennen, oudere helden leren om de wereld om hen heen met nieuwe ogen te bekijken. Reclame laat vaker dat jonge helden-perspectief zien, maar het oudere helden-perspectief blijkt net zo avontuurlijk te zijn! en er is net zoveel moed voor nodig. Het kan spannender zijn om in je dichtbije omgeving iets te doen wat je nog nooit had gedurfd, dan verre landen te bereizen maar van binnen geen stap te zetten.”
Vertel me hoe jij ouder wordt
Anne luisterde altijd graag naar verhalen van ouderen die veel te vertellen hadden. Zij was de nieuwsgierige leeftijdloze jongere. Maar nu is ze 65 en dat voelt anders! ‘’Mensen zeggen: “An, je bent toch nog jong?” maar ik ben echt ouder aan het worden, en dat wil ik ook! De vraag ‘hoe word ik ouder?’ houdt me bezig. Wíé ben je dan, wie ben ik aan het worden? Daar ben ik naar op zoek.
Ik vond een Indiaans verhaal dat zegt: je eerste naam krijg je van je ouders, je tweede naam verdien je door iets wat jij goed kunt en aan de mensen laat zien, iets wat jij in de wereld zet. Maar je derde naam, die kies je zelf. In dat prachtige Indiaanse verhaal gebeurt dat door een visioen. Dat verhaal raakte me. Ik heb het gevoel dat ik aan mijn derde naam toe ben, dat ik van een tweede naar een derde fase aan het gaan ben. Het gaat er niet meer zo om wat voor werk ik gedaan heb of zelfs niet wat ik goed kan maar om wat mijn ziel verlangt. Ouder worden merk je aan de buitenkant, maar de verandering aan de binnenkant, die vind ik het spannendst. Een soort innerlijke metamorfose die vrijheid en inzicht brengt, plezier, schoonheid en magie, maar die moet je dus zelf in gang moet zetten! Hoe doe ik dat, mijn derde naam kiezen?
Mijn derde naam
Ik begon met mensen te vragen hoe zij hun derde naam vonden. Prachtige verhalen! Ik maakte er een voorstelling van in het festival De kunst van het ouder worden in Groningen. Meerdere uitvoeringen volgden. Maar ik zelf had nog steeds mijn derde naam nog niet gevonden! Als verteller heb ik zoveel sprookjes uit alle windstreken en levensverhalen van honderden mensen in mijn hoofd dat die alsmaar voor blijven gaan! Zo zat net als bij sommige ouderen die ik had begeleid ook bij mij dat wat ik goed kan me in de weg.
Ik ging met theatermaakster Trudie Lute aan het werk, om nu eens echt mijn eigen verhaal te vertellen, zo in het moment dat ik in de voorstelling een derde naam kon vinden. Daarmee heb ik opgetreden in Groningen en Utrecht in festivals over kunst en ouder worden. Voor mij was het echt bijzonder om zelf te ervaren wat ik met anderen zo vaak heb meegemaakt: hoe persoonlijker je vertelt, hoe algemeen menselijker het blijkt te zijn. Een goed verteld verhaal laat nog niet vertelde verhalen tintelen.”
Terug naar voorstellingen.