3 generaties mensen uit Nieuw-West vertellen over werk en passie
Vertelvoorstelling, uitgevoerd in 2016 en in 2013.
2016
Foto’s van de voorstellingen in het Van Eesterenmuseum i.h.k.v. de tentoonstelling WERK IN WEST op zondag 6 en 13 maart 2016.
Met Antonio Cogoni, Els Couenberg, Eptisam Adham, Goof Schönberg, Hans Staphorsius, Herma Hoeve, Irene Pessy, Jeanette Wiesenfeld, Liesbeth Stricker, Loes Raymakers, Ruud van Koert, Nacima Qnioun, de kinderfotografiegroep Slotermeer en anderen. Begeleid door percussionist Roy Groeneveld
Zie ook Facebook/60jaarwerkinnieuwwest
2013
In november-december 2013 waren er al vier voorstellingen op uitnodiging van Nieuw-West Open, de viering van het zestigjarig bestaan van Amsterdam Nieuw-West.in Garage Notweg i.s.m. het Makers Festival, in het Van Eesterenmuseum en in het Storytelling Festival.
Vertellers waren toen Khalid Boujaada, Julia Muller, Sientje Pascal, Louis Nijboer, Youssef Yaghdi, Achmed Baâdoud, Els Couenberg, Hamid Karami, Hans Staphorsius, Dick Rietel, Malika Hamdaoui, Irene Kopp, Ali Ben Abdellah, Herma Hoeve, Liesbeth Stricker, Maryam Moubariki, Antonio Cogoni en anderen.
Regie: Anne van Delft. Vormgeving: Hélène Bergmans & Brigit Vermeulen. Muziek: Roy Groeneveld
Zie hieronder film, foto’s en beschrijvingen.
Filmpje van een van de uitvoeringen, gemonteerd door Léon Eliëns.
Hieronder foto’s van de voorstelling, door Thomas Lenden.
Het decor, ontworpen door Hélène Bergmans en Brigit Vermeulen, bestond uit fotowanden en twee schafttafels
Dit interview geeft een goed beeld van de voorbereidingsperiode:
Artikel in Z-over 60 J W in Nieuw-West
In 60 jaar Werk in Nieuw-West vertelden oude en jonge mensen over allerlei soorten betaald en onbetaald werk, over wat ze aan hun werk beleefden, over brood op de plank, of over hun zoektocht naar werk en over hun dromen.
Hoe was het werk vroeger, hoe is het nu,
wat deed je, wat maak je, waar zorg je voor,
kun je vertellen wat je werk voor je betekent?
Midden in de geschiedenis
In 2013 werd gevierd dat Amsterdam Nieuw-West 60 jaar bestond. De Westelijke Tuinsteden zijn 60 jaar geleden vanuit idealen gebouwd, woningen met licht lucht en ruimte ver van de schoorstenen van de fabrieken. Van Eesteren plande het zo dat je vanuit de Westelijke Tuinsteden in twintig minuten kon fietsen naar de grote bedrijventerreinen, onder andere het toen nieuwe Westelijke Havengebied. Er waren banen genoeg, en de verwachting was dat mensen door de automatisering steeds meer vrije tijd zouden krijgen. Hoe is dat intussen gegaan? De wereld ziet er nu heel anders uit dan toen. Eerst groeide de industrie en de overheid, het was gemakkelijk om een vaste baan te krijgen, maar begin tachtiger jaren stopten veel grote bedrijven, ook de Ford autofabrieken, de NDSM en de schrijfmachinefabriek van de IBM. Er was een periode met werkeloosheid, maar waarin mensen ook nieuw werk maakten. Daarna kwamen er weer meer banen, maar anders dan eerst. Minder fabrieken, meer diensten en distributie, en er werden veel nieuwe kantoren gebouwd en het vaste werk veranderde steeds meer in flexbanen. Nu is er weer een periode waarin banen niet voor het oprapen liggen, maar ook nu ontwikkelen mensen nieuw soort werk en bedenken ze welk werk er gedaan moet worden en wat ze eigenlijk willen doen. Wat zal hier uit ontstaan? Een goed moment om aan oud en jong te vragen wat voor werk ze doen en wat hen daarin beweegt.
In deze voorstelling vertelde jong en oud wat hun werk voor hen betekende en wat voor veranderingen zij hadden meegemaakt. Met hun persoonlijke verhalen namen zij het publiek mee naar allerlei soorten werk. Van grote bedrijven tot broedplaatsen en cateringbedrijfjes, van tuinbouw tot krantenwijken, van thuiswerk tot dansscholen. Zo zag je 60 jaar geschiedenis voorbijkomen. Er ontstond een nieuw verhaal, soms schrijnend, soms hartverwarmend, of inspirerend naar de toekomst toe.
Een van de eerste gastarbeiders vertelde hoe hij in 1963 aankwam om bij de Ford te gaan werken, en verliefd werd op een Amsterdamse. Een vrouw vertelde hoe ze voor iedereen kookte en nu een cateringbedrijf was begonnen. Een man over IBM waar de eerste pc verscheen. Een jongen die zoveel baantjes had dat hij geen tijd had voor school een 17 jarige die ophield met school omdat haar webwinkel te hard groeide. Een vrouw die al solliciterend alle bedrijven in de omgeving zag, en bleef zingen.
Khalid begon zijn loopbaan op zijn elfde op de Zwarte Markt in Beverwijk. Maryam werkt bij de IBM, een compleet andere wereld dan bij haar thuis in Geuzenveld. Louis stapte elke dag met plezier op de bakfiets voor reparaties in de woningen. Of zoals hij het zegt: klachten oplossen. Herma geeft op een basisschool Nederlandse les aan de ouders en het ontroert haar als een vrouw haar vertelt dat ze voor het eerst heeft durven telefoneren in het Nederlands. Dick heeft zijn leven lang in de haven gewerkt en het afmeren van schepen is vakwerk dat niet is te automatiseren. Sientje zoekt werk, want ze wil een voorbeeld zijn voor haar jonge tweeling. Hamid helpt met zijn bouwploeg mensen in de buurt, hij ziet wat voor energie dat oplevert. Betaald of niet, hij wil werken voor de community.
Het publiek werd ontvangen met muziek en een drankje. Ook na de voorstelling was er volop gelegenheid om te blijven napraten.
Terug naar Projecten